Davide Enia: Zo ook op aarde, schrijfstijl die leven ademt

Davide Enia’s debuutroman Così in terra is in januari in Italië verschenen en is nu ook in het Nederlands vertaald. Davide Enia komt zijn genomineerde debuutroman promoten in Nederland en Amicitalia zal hem ook binnenkort ontmoeten.

Lees alvast mee over de wervelende recensies van deze getalenteerde schrijver/acteur.

Zo ook op aarde vervlecht de belevenissen van de jongen Davidú, zijn eerste liefde, het geweld op straat, de bokssport met herinneringen en oorlog, van de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog tot aan de bomaanslagen van de maffia-oorlog in 1992. In een stijl die varieert van rauw tot gevoelig, van humoristisch tot passioneel vertelt Enia het verhaal van drie generaties, hun hopen en falen, tegen de achtergrond van een beschadigd Palermo.

Zo ook op aarde is op dit moment finalist bij de Premio Strega en Premio bancarella.

Over de auteur

Davide Enia (Palermo, 1974) is acteur en een van de belangrijkste Italiaanse toneelschrijvers. Zijn toneelwerken – vaak door hemzelf gespeeld – zijn internationaal op toneel gebracht, op tv uitgezonden en veelvuldig bekroond, o.a. met de Premio UBU, de Premio Tondelli en de Premio Vittorio Gassman. Zo ook op aarde is Enia’s romandebuut, dat in januari 2012 in Italië verscheen en wereldwijd zal worden vertaald.

Uit de Italiaanse pers:

‘Sterker nog dan het drama is Enia’s poëzie. Een schrijfstijl die leven ademt, van lieflijk tot wreed.’ – Corriere della Sera

‘Enia is op zijn best in de dialogen: levendig, amusant, vol dynamiek, ze verzamelen het stof van een dagelijks leven bestaande uit rituelen en herhalingen die heen en weer schieten tussen moedeloosheid en troost. Het boek leest als een trein. Niettemin klinkt er een stem na die eeuwenoude, mediterrane klanken oproept, en die de dialogen bijna tot een koor maakt dat vertelt over het verstrijken van de tijd en over hoe de tijd onze peetvader, onze geliefde, onze vijand, onze vriend en onze duivel is.’ –  Il Mattino

Links:

http://www.davideenia.org/home.html

http://www.debezigebij.nl/web/Boek-5/9789023468691_Zo-ook-op-aarde.htm