Lezingen van Amicitalia.nl

Italiaans Online organiseerde in de afgelopen jaren interessante kunstlezingen (via de website amicitalia.nl). Op dit moment worden geen lezingen gehouden wegens corona-maatregelen. Zodra het weer mag, zullen we de nieuwe lezingen op deze pagina publiceren.

Lezing: Divino Michelangelo (verwacht)

Michelangelo (1475-1564) voldeed heel jong aan zijn roeping voor de beeldhouwkunst (de Madonna della Scala maakte hij al in 1491), werd vanaf 1508 noodgedwongen om zich ook als schilder te ontwikkelen (de fresco’s voor het Sixtijnse Kapel), om later ook nog in de architectuur (onder andere de koepel van San Pietro in Roma) en in de poëzie zijn indrukwekkende sporen achter te laten. Bij al deze aspecten van de veelzijdige carrière van Michelangelo staat deze lezing stil.

In de loop der jaren  – en ook tijdens het huidige seizoen – hebben we lezingen gehouden die veel aandacht besteed aan verschillende meesters van de Italiaanse Renaissance, maar nog nooit aan de ‘goddelijke’ derde (naast Leonardo en Raffaello) van de ‘grote drie’ volgens Vasari: Michelangelo!

Foto: David-Apollo, Michelangelo, Bargello National Museum